DIETETYK mgr inż. Justyna Samol
DIETETYK mgr inż. Justyna Samol

Zapraszam do zapoznania się z moją ofertą

Owoce sezonowe

Mamy lato, okres bogaty w produkty sezonowe. Warto korzystać z dobrodziejstwa przyrody, jakimi są świeże owoce i warzywa. To właśnie teraz są najbardziej wartościowe i najmniej kaloryczne, wiec nie zmarnujmy okazji!


Jest ciepło, w związku z czym nie czujemy potrzeby jedzenia tłusto czy w dużych ilościach. Warto to wykorzystać sycąc się świeżymi owocami, które w sezonie mają większą zawartość wody, a mniejszą kalorii.

Decydując się na spożywanie owoców i warzyw warto skusić się na świeże, sezonowe, jak truskawki, maliny, morele czy porzeczki – sezonowe zawierają więcej wody, kwasów, a mniej cukrów, dostarczających najwięcej kalorii. Spożywanie owoców, dostępnych cały rok (banany, jabłka) lepiej odłożyć do zimy, gdy brakować będzie roślin sezonowych.

 Niska zawartość kalorii to nie jedyne zalety świeżych warzyw i owoców, które są również:

źródłem wody: większość z nas nie wypija dziennie wystarczającej, zalecanej dawki płynów. Szczególnie słodzone napoje owocowe warto zastąpić warzywami i owocami,

zbiorem naturalnych minerałów (magnez, wapń, potas obniżający ciśnienie), błonnika (kluczowy do utrzymania prawidłowej wagi, obniża poziom cukru, działa przeciwcholesterolowo) i witamin (mogących skutecznie zastąpić produkty syntetyczne),

 

źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy), wspierających zarówno procesy poprawiające walory estetyczne (lepszy wygląd skóry) jak i profilaktykę chorób cywilizacyjnych (zapobiegają nowotworom i chorobom serca).

 

Co więcej warzywa i owoce, pomimo kwaśnego smaku, mają pH zasadowe. Warto je zatem łączyć z posiłkami po to, ażeby obniżyć kwasowość diety. Pozwoli to uniknąć kłopotów z nadkwaśnością żołądka.

 

Mgr inż. Justyna Samol zaznacza jednak, iż sama dieta to nie wszystko.

 

_ Urozmaicona i zbilansowana dieta musi iść w parze z aktywnością fizyczną, ruchem. Ani sam ruch, ani sama dieta nie wystarczą, aby schudnąć i poczuć się zdrowo.

Obecnie panuje moda na różnego rodzaju diety wykluczające spożywanie węglowodanów. Tymczasem specjaliści ds. żywienia zgodnie twierdzą, że węglowodany złożone powinny być źródłem połowy kalorii w naszej diecie.

Poza tym nie bójmy się panicznie tłuszczów_ dobre tłuszcze (zawarte w olejach, rybach, orzechach, pestkach) są niezbędne.

Unikajmy natomiast wszelkiego rodzaju ulepszaczy, konserwantów czy sztucznych barwników_ to zło, które czyha na nas w wielu produktach.